دندان پزشکی کودکان

دکتر حجازی

ارتودنسی پیشگیری

ارتودنسی پیشگیری چیست ؟ گاهی متخصص دندانپزشکی کودکان به والدین توصیه می کند که کودک خود را در سنین شش سالگی به متخصص ارتودنسی ببرند تا در صورتی که مشکل فکی و دندانی وجود داشت با ارتودنسی پیشگیری برطرف شود. متخصصان ارتودنسی پیشگیری ، معتقدند زمانی که مشکلات دهان و دندان کودکان در سنین پایین برطرف شود ، دیگر نیاز به جراحی فک و غیره در سنین بالا نیاز نیست.

ارتودنسی پیشگیری

فهرست مطالب

ارتودنسی پیشگیری

در گذشته درمان ارتودنسی در سنین ۱۲ الی ۱۴ سالگی انجام می شد ، اما امروزه به دلیل پیشنهاد انجمن ارتودنتیست های آمریکا این درمان به سن ۷ سالگی و رویش اولین دندان دائمی کودک انتقال یافته است.

در صورتی که ارتودنسی پیشگیری در کودکان در سنین مناسب انجام شود ، احتمال کشیدن دندان و غیره کاهش می یابد.

ارتودنسی پيشگیری معمولا برای جلوگیری از رویش نادرست استخوان فک و مشکلات دندانی در بزرگسالی انجام شده و به عنوان اولین مرحله درمان محسوب می شود و ممکن است ، باعث شود کودک در بزرگسالی نیاز به استفاده از بریس پیدا نکند. مرحله دوم درمان ارتودنسی پیشگيری در سن ۱۲ الی ۱۴ سالگی که دندان های دائمی رشد کرده است ، انجام می گیرد.

ضرورت ارتودنسی پیشگیری

بسیاری از مشکلات ؛ از جمله تراکم دندان ها ، اختلال در رشد فک ، فاصله بیش از حد در بين دو دندان قدامى ، دندان های جلو زده و از این قبیل موارد می توانند در اثر وراثت ، تکرار عادت های غلط ، آسیب های وارد شده به دهان و از این قبیل موارد ایجاد شوند.

درمان ارتودنسی در بزرگسالان ، مستلزم زمان بیشتری بوده و در برخی از مواقع در حین انجام آن نیاز به کشیدن دندان و انجام جراحی فک نیز احساس می شود ؛ در صورتی که درمان با ارتودنسی پیشگیری در کودکان ، در طی مدت زمان کمتری انجام شده و از بروز بسیاری از این مشکلات در بزرگسالی جلوگیری خواهد کرد ؛ به همین علت ، نباید فرصت درمان تحت ارتودنسی پیشگیری ، از دست داده شود.

بنابراین ، در سن ۷ الی ۸ سالگی در صورت مشاهده علائمی که نیاز به درمان با ارتودنسی را نشان می دهند ؛ کودک خود را نزد متخصص ارتودنسی ، ببرید و در صورت نیاز ، اقدام به درمان با ارتودنسی پیشگیری ، نمایید.

در چه مواقعی کودک به ارتودنسی پیشگیری نیاز پیدا می کند ؟

  • کوچک بودن فک بالا که موجب کراس بایت خلفی و سایش غیر یکنواخت دندان ها می شود.
  • در صورتی که دندان ها بهم ریخته باشند.
  • رشد نامناسب و ناهماهنگ فک بالا و پایین از دیگر عوامل ارتودنسی پیشگيری در کودکان محسوب می شود.

ارتودنسی پیشگیری

انجام ارتودنسی پیشگیری در کودکان چه مزایایی دارد ؟

  1. باعث برقراری تقارن صورت با هدایت رشدی فک بالا و پایین می شود.
  2. اصلاح عادات بد دهانی کودک همچون مکیدن انگشت ، این عادت بد باعث باریک شدن قوس دندان ، برجسته شدن دندان و اپن بایت می شود.
  3. ایجاد فضا برای دندان های رویش یافته و حفظ فضا برای دندان هایی که رشدشان کامل نشده است.
  4. باعث کاهش مدت زمان درمان در مرحله بعد می شود.
  5. سبب افزایش اعتماد به نفس کودکان می شود.
  6. رفع مشکلاتی كه ممكن است حين گفتار و بلعیدن غذا به وجود آيد.
  7. باعث کاهش احتمال شکسته شدن دندان های بیرون زده می شود.
  8. باعث بهبود رعایت بهداشت دهان و دندان و ترک عادات بد دهانی در کودکان می شود.

نحوه تشخیص نیاز کودکان به ارتودنسی پیشگیری توسط والدین

برخی از والدین این سوال در ذهن شان ایجاد می شود که با مشاهده چه علائمی کودک خود را به متخصص ارتودنسی ببریم؟

باید پاسخ داد والدین با مشاهده علائم ذیل بهتر است کودک خود را به متخصص ارتودنسی ببرند.

  • افتادن دندان شیری پیش از ۵ سالگی
  • تنفس دهانی کودک
  • دشواری در جویدن و گاز زدن
  • اختلالات گفتاری
  • نحوه قراری گیری دندان ها بر روی هم
  • مکیدن انگشت

اما در مواقعی که والدین کودک خود را به صورت مرتب به دندانپزشکی اطفال ببرند ، در صورت نیاز متخصص دندانپزشک کودکان آن ها را راهنمایی می کند.

انتخاب بهترین دندانپزشک برای ارتودنسی پیشگیری در کودکان به شرح ذیل می باشد :

برای انتخاب یک متخصص ارتودنسی خوب می توانید از دندانپزشک کودکان ، کودک خود راهنمایی بگیرید، همچنین با گسترش فضای اینترنت می توانید در گوگل جستجو نمایید.

پس از تهیه لیستی از بهترین متخصصین ارتودنسی کودک خود را نزد او ببرید تا با استفاده از دستگاه های مخصوص از بروز ناهنجاری های فکی و دندانی در کودک جلوگیری کند.

یکی از نگرانی های والدین در رابطه با ارتودنسی های پیشگیری ، میزان درد آن می باشد ؛ زیرا والدین معتقدند کودک آن ها تحمل درد ناشی از ارتودنسی های پیشگیری را ندارد ؛ در این باره باید گفت درد بعد از ارتودنسی پیشگیری امری طبیعی است که با گذشت زمان از شدت آن کاسته شده و کودک قادر به تحمل آن خواهد بود.

در برخی از مواقع کودکانی که در سنین پایین تر از روش درمانی ارتودنسی پیشگیری استفاده کرده اند در سنین نوجوانی نیز به یک دوره کوتاه استفاده از ارتودنسی نیاز پیدا می کنند ؛ اما نکته قابل تامل این می باشد که با استفاده از ارتودنسی پیشگیری بسیاری از مشکلات در دوران کودکی بر طرف می شود و برای درمان نهایی نیاز به استنفاده از ارتودنسی در دوره نوجوانی است که در این صورت هزینه و طول درمان کودک در دوره نوجوانی بسیار کمتر از دیگران می باشد.

بسیاری از والدین در این باره نگران می باشند که که انجام روش های متفاوت ارتودنسی پیشگیری ، باعث عدم انجام بسیاری از فعالیت های کودکان هم چون شنا ، صحبت کردن و غیره شود اما این گونه نیست ؛ تنها به مدت زمان کوتاهی طی چند روز نیاز است که کودک به آن ها عادت کند و پس از آن کودک می تواند تمامی فعالیت های خود را همانند گذشته انجام دهد.

 

 

روش های ارتودنسی پیشگیری به شرح ذیل می باشد :

هدگیر دندان

از هدگير برای اصلاح رابطه فكى بالا و پائين استفاده مى شود. اين وسيله معمولاً در سنين رشد كودك استفاده مى شود تا با كمك رشد كودك ، مشكلات رابطه فكى اصلاح شود.

منع مکیدن انگشت شست

در صورتی که کودک عادت به مکیدن انگشت دارد ، باید برای جلوگیری از بروز مشکلات فکی و دندانی این عادت را ترک نماید ، برای ترک عادت مکیدن دندان می توانید به مقالات جامعی که تهیه شده و در وب سایت موجود است ، مراجعه کنید.

فضا نگهدارنده

دندان های شیری باعث هدایت دندان های دائمی به سمت موقعیت اصلی شان می شود ، بنابراین اگر دندانی در اثر حادثه ای زودتر از موعد بیوفتد ، بهترین دندانپزشک کودکان برای جلوگیری از بهم ریختگی دندان ها از فضا نگهدارنده استفاده می کند.

كشيدن دندان شيرى بيش از حد باقيمانده

گاهى دندانهاى شيرى در زمان مناسب خود نمى افتند و سبب انحراف در رويش دندان دائمى مى شوند. در اين مواقع متخصص دندانپزشكى كودكان ، دندان شيرى بيش از حد باقیمانده را كشيده و مسير را براى رويش مناسب دندان دائمى فراهم مى كند.

وسیع کننده کام

یکی از تجهیزات درمانی رایج در ارتودنسی پیشگیرانه ، ابزار وسیع کننده کام می باشد. معمولا در درمان مشکل کراس بایت و شلوغی دندان ها ، از این وسیله استفاده می شود. علاوه بر آن ، این ابزار می تواند در پیشگیری از رشد نامتقارن فک ها نیز موثر واقع شود. عریض کردن استخوان ، تغییر وضعیت دندان و ساختار استخوان ، از مهمترین عملکرد های ابزار وسیع کننده کام ، می باشد. بیشترین کارایی این ابزار زمانی است ، که در سنین کودکی که رشد فک هنوز کامل نشده است ، به کار گرفته شود.

طراحی و ساخت وسیع کننده های کام ، معمولا با توجه به اندازه دندان های آسیاب دائمی انجام می شود ، و برای هر فرد مخصوص خود اوست. به کمک پیچ ، این ابزار در دهان محکم می شود و تا حدی که استخوان کام بتواند بیشترین میزان باز شدن را داشته باشد ، این پیچ چرخانده و سفت می شود. معمولا از این ابزار ، برای درمان ارتودنسی پیشگیرانه به مدت ۶ تا ۱۰ ماه در دهان استفاده می شود. وسیع کننده کام ، در انوع متفاوتی وجود دارد که در فك بالا يا پايين جایگذاری شده و به منظور پهن کردن فک کودک استفاده می شوند.

ابزار فانکشنال

این وسیله از طریق تحت تاثیر قرار دادن فعالیت های ماهیچه ای و رشد استخوان فک ها ، در فک های کودکان که در حال رشد هستند ، سبب شکل دهی به استخوان های فک و کمک کردن به آن ها ، برای قرار گیری در موقعیت صحیح ، مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده به موقع از دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی پیشگیرانه ، می تواند از انجام درمان های پیچیده تری مانند کشیدن دندان یا جراحی فک ، جلوگیری کند. از مهمترین دستگاه های فانکشنال برای درمان مشکلات اوربایت حاد ، دستگاه هربست و توین بلاک می باشند.

 

 

طول درمان ارتودنسی پیشگیری

دوره درمان ارتودنسی پیشگیری ، بسیار کوتاه می باشد و با مراجعه به دندانپزشک کودکان و رعایت صحیح نکات بعد از ارتودنسی پیشگیری ، بيماران بهترین نتیجه را در مدت زمان کوتاهی خواهند گرفت.

یکی از نکات بسیار مهم در رابطه با ارتودنسي پيشگيري

دریافت نتایج مطلوب از این روش درمانی ، نیازمند مراجعه به متخصص ارتودنسی حاذق و چیره دست ، می باشد ؛ در غیر این صورت ، احتمال دریافت نتایج مورد نظر بسیار کاهش می یابد ؛ بنابراین ، به دنبال یافتن بهترین متخصص ارتودنسی ، باشید ؛ در حین انتخاب متخصص ارتودنسی ، به میزان رضایت سایر مراجعه کنندگان ایشان نیز توجه نمایید.

نحوه تشخیص نیاز کودکان به ارتودنسی پیشگیری ، توسط والدین :

  • دندان های جلو زده و بیرون زده
  • عدم تقارن صورت
  • جلوزدگی فک پایین
  • كراس بايت
  • و غیره

نکات بعد از ارتودنسی

  1. یکی از مهم ترین نکات پس از ارتودنسی پیشگیری ، که بسیار به والدین گوشزد می شود ، رعایت بهداشت دندان و دهان کودک می باشد ؛ برای نمونه کودکان باید به طور مرتب از نخ دندان و مسواک مخصوص استفاده کنند تا دچار مشکلاتی هم چون پوسیدگی دندان نشوند.
  2. یکی دیگر از نکات بسیار مهم در ارتودنسی پیشگیری ، رعایت رژیم غذایی می باشد ؛ زیرا کودکان باید از مصرف مواد غذایی بسیار سفت که باعث آسیب رساندن به ابزارهای ارتودنسی می شود خوددارى کنند.
  3. در صورتی که فرزند شما از ارتودنسی متحرک استفاده می کند ، شما باید در نگهداری آن بسیار دقت کنید برای مثال در مواقعی که کودک از آن استفاده نمی کند طبق گفته دندانپزشک اطفال ، ارتودنسی را تمیز کرده و جهت جلوگیری از آسیب دیدن ، آن را در محفظه مخصوص خود قرار دهید.

 

 

هزینه ارتودنسي پيشگيري چقدر می باشد ؟

هزینه ارتودنسی پیشگیری در کودکان ، با توجه به فاکتورهای متعددی متغیر می باشد ؛ به همین علت ، به شما توصیه می شود در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این باره ، فرزند خود را نزد متخصص ارتودنسی ببرید ؛ پس از انجام معاینات و بررسی های مورد نیاز ، هزینه قطعی ارتودنسی پیشگیری به شما اعلام خواهد شد .

همانطور که در فوق ذکر شد ؛ میزان مهارت و تجربه متخصص ارتودنسی ، در نتایج دریافتی از این روش درمانی ، بسیار تاثیر گذار است ؛ بنابراین متخصص ارتودنسی را صرفا بر اساس هزینه انتخاب نکنید .

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات