فهرست مطالب
بیماری های زبان در کودکان و بافت نرم دهان
کودکان به زخم های دهانی متفاوتی مبتلا می شوند حتی اگر این زخم ها بی ضرر باشند اما با درد همراه است . در این مقاله از بیماری های زبان در کودکان صحبت می کنیم .
بیماری های زبان در کودکان
برخی مواقع زخم هایی در دهان کودکان بوجود می آید که برای مادران ناراحت کننده است ، این زخم ها ممکن است ناشی از ضربه و یا بر اثر بیماری بوجود بیاید .
این زخم ها نسبت به زخم های دهانی بزرگسالان جدیت کمتری دارد اما باید بررسی شوند .
این زخم ها در دهان کودکان به دو دسته تقسیم می شوند : زخم های که بیماری نیست و زخم هایی که بیماری محسوب می شود .
زخم هایی که بیماری محسوب نمی شوند :
- خراش زبان کودکان : هنگامی که دندان ها در قسمت جلویی فک پایین از لثه بیرون می زنند ، امکان دارد که تیزی دندان موجب خراش و زخم هایی زیر زبان شود . این زخم ها طبیعی هستند و پس از مدتی ازبین می روند .
- کیست های رویشی : هنگامی که دندانی در حال رشد است بطور معمول خون مردگی در سطح لثه بوجود می آید که به آن کیست رویشی می گویند . این کیست بیماری نیست و عوارضی ندارد و فقط امکان دارد کمی خونریزی کند . این کیست ها معمولا در دندان های عقبی مانند دندان های آسیا اتفاق می افتد .
- برخی از درمان های دندانپزشکی : ممکن است بر اثر کار های دندانپزشکی مانند بی حسی قسمتی از دهان کودکان آسیب ببیند . تزریق بی حسی در کودکان موجب می شود تا بخشی از دهان که بی حس است را بجوند . زخم هایی که بر اثر جویدن بوجود می آید معمولا شکل بدی دارند و پس از ۲ هفته خوب می شوند .
- آسیب به بافت نرم : کودکان به دلیل این که همیشه درحال جنب و جوش و فعالیت هستند امکان دارد ضرباتی به دهانشان وارد شود ، برخی ضربات ممکن است به مخاط نرم دهان آسیب وارد کند .
زخم هایی که بیماری محسوب می شوند :
- التهاب لثه : بیماری ژنژیویت یا همان التهاب لثه به دلیلرعایت نکردن بهداشت دهان و دندان در کودکان رخ می دهد .
- عفونت های ویروسی : این عفونت ها ممکن است در دهان کودکان زخم ایجاد کند .
- عفونت های دندان : اگر عفونت های دهان کودکان هر چه زود تر درمان نشوند مزمن می شوند و به صورت چرک از مخاط کنار دندان های خراب خارج می شوند .
- عفونت های قارچی : این عفونت ها در دهان کودکان از نوع کاندیدیا آلبیکانس هستند ، این عفونت ممکن است در هنگام خروج کودک از کانال زایمان ایجاد شود .
دلایل بیماری های زبان در کودکان :
کمبود ویتامین ، بیماری های نقص سیستم ایمنی ، سرطان دهان ، اختلال اعصاب ، عوارض برخی از دارو ها .
زبان سالم دارای مشخصات : صورتی رنگ ، پوسیده شده از پرز ،دارای جوانه های چشایی بین پرز ها است .
بیماری های زبان و بافت نرم دهان در کودکان
لیکن پلان دهان : پوست مانند فلس ، سفید و سفت است وحس خارش ایجاد می کند . برای پیشگیری باید ازمصرف تنباکو و غذا های تند پرهیز کرد . برای درمان باید از دارو های ضد قارچ به صورت خوراکی و موضعی استفاده شود .
برفک دهانی : تکه های سفید و پنیری شکل بر روی زبان و دهان در : نوزادان ، افراد مسن ، افراد با نقص سیستم ایمنی ، افراد دیابتی ، افرادی که از دارو های استروئیدی استفاده می کنند ، خانم های باردار ، دیده می شود .
برای پیشگیری از مواد غذایی اسیدی استفاده نکنید ، برای درمان نیز از ترکیبات استروئیدی و دهانشویه استفاده کنید .
دکتر ماندانا حجازی
متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان – دارای بورد تخصصی، عضوو هیئت علمی دانشگاه
(ارتودنسی اطفال – فیشور سیلانت – فلوراید تراپی – فضانگهدارها – روکــش دندان شیری – عصب کشی دندان شیری – دنـدانپزشکی تحت بیهـوشی)
سلام لکه های دایره شکل در دخترم روی زبانش ایجاد شده سه سالشه چه کنم
سلام معمولا این مشکل ممکن است زمینه ژنتیکی داشته باشد ، نیازی به درمان ندارد اما بهتر است از خوردن غذاهای حساسیت زا مانند گوجه، بادمجان،…. خودداری شود و در برخی موارد با مشاوره پزشک دهانشویه های مناسب استفاده شود.