دندان پزشکی کودکان

دکتر حجازی

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان و کودکان

فهرست مطالب

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادانترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها

( ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها )پیدا شدن لثه‌های کودک در زمان خندیدن او، صحنه‌ای بسیار دوست‌داشتنی است. پیدا شدن اولین سفیدی‌های مروارید شکل در دهان کودک هم می‌تواند همین قدر دوست‌داشتنی باشد. دندان در آوردن در اغلب نوزادان زودتر از سن ۶ ماهگی آنان شروع نمی‌‌شود، اما مراقبت از دندان‌های شیری را باید خیلی زود و از همان اوایل در آمدن آنها شروع کرد.

شما خیلی زود متوجه خواهید شد که همه دندان‌های شیری کودک در آمده و رشد کرده‌اند. اما اغلب والدین آن گونه که باید و شاید به دندان‌های شیری کودک خود اهمیت نمی‌دهند و فکر می‌کنند چون این دندان‌ها دائمی نیستند و بالاخره یک روز خواهند ریخت، پس نیازی به مراقبت ندارند.

ما در این مقاله واقعیت‌هایی را در مورد دندان شیری برای شما بیان می‌کنیم و امیدواریم در جهت افزایش آگاهی شما و سایر والدین در مورد نحوه مراقبت از دندان‌های شیری در کودکان مفید واقع شود.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. دندان شیری .

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6cd0d8″]

متخصصين توصیه می‌کنند که اولین ویزیت دندانپزشکی کودک قبل از تولد یک سالگی او انجام شود تا اطمینان حاصل شود که دندان‌ها و لثه‌های کودک به خوبی مراقبت و به طرز صحیحی تمیز می‌شوند. اولین ویزیت دندانپزشکی کودک باید همزمان با در آمدن اولین دندان شیری یا آخرین دندان قبل از یک سالگی او انجام شود.

مشاوره با متخصصین  در مورد روش صحیح بهداشت و مراقبت از دهان و دندان و نحوه شیردهی به کودک می‌تواند در جلوگیری از پوسیدگی‌ها و بیماری‌های شدید دهان و دندان در کودکان به شما کمک کند.

دندان‌های شیری کودک از چه زمانی شروع به رشد می‌کند؟


دندان‌های شیری کودک در طی سه ماهه اول دوران بارداری و دندان‌های دائمی او در سه ماهه دوم از زمان بارداری شکل می‌گیرند.

به همین دلیل است که هر گونه اختلال یا مشکلی در سلامتی زنان در طی دوران بارداری می‌تواند نه تنها به دندان‌های شیری کودک، بلکه به دندان‌های دائمی او نیز آسیب برساند. بعضی از داروها (مانند تتراسایکلین) نیز می‌تواند بر رنگ و شکل دندان‌های شیری کودک تأثیر منفی داشته باشد. بنابراین باید بسیار مراقب داروهایی که در دوران بارداری مصرف می‌کنید باشید و حتماً در مورد آن با پزشک خود مشورت کنید.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

الگوی رویش دندان‌ها


تعداد و ترتیب دندان‌های شیری

70

کودکان ۲۰ دندان شیری دارند که در بین سنین ۳ تا ۹ ماهگی، این دندان‌ها شروع به در آمدن می‌کنند. روند در آمدن و رشد دندان‌ها تا حدود سن ۳ تا ۴ سالگی ادامه پیدا می‌کند. دندان در آوردن کودک شما می‌تواند باعث بدخلقی، حساسیت، بی‌قراری، آبریزش شدید از دهان و کاهش اشتهای او شود.

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها

دندان در آوردن

71

هنگامی که کودکان در حال دندان در آوردن هستند، غالباً دچار ورم لثه‌ها، افزایش آبریزش از دهان، کم‌اشتهایی و بدخوابی می‌شوند. همچنین ممکن است کودک بدخلق و بی‌قرار شود و مدام اسباب‌بازی‌ها یا انگشتان خود را گاز بگیرد تا احساس آرامش پیدا کند. گاز زدن به اشیاء یا انگشتان کثیف و آلوده می‌تواند باعث بروز تب و اسهال در کودک شود.

دقت کنید که چنین عوارضی نمی‌تواند مستقیماً ناشی از دندان در آوردن باشد و اگر حال کودک شما خوب نیست، باید حتماً با پزشک اطفال تماس بگیرید.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها .

ریزش دندان‌های شیری و رویش دندان‌های دائمی

72

دندان‌های شیری هنگامی که دندان‌های دائمی در زیر آنها آماده در آمدن از لثه می‌شوند، شروع به ریزش می‌کنند.

در سن حدود ۶ سالگی تنها دو دندان جلویی در ردیف پایین می‌افتند و از آن به بعد هر سال ۲ تا ۴ دندان شیری کودک می‌ریزند. دندان‌های آسیاب شیری در بین سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی می‌افتند.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان . ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

مراقبت از دندان‌های کودکان


تمیز کردن دندان‌های شیری

74

هر چقدر شما تمیز کردن دندان‌های شیری کودکتان را زودتر شروع کنید،

برای او بهتر است. از زمان تولد تا سن یک سالگی، لثه‌های کودک را به آرامی با یک پارچه نرم و مرطوب، تمیز کنید. از سن یک سالگی به بعد هم استفاده از مسواک نرم مخصوص کودکان را شروع کنید.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

مراجعه منظم به دندانپزشک

75

برای اغلب کودکان توصیه می‌شود که دو بار در سال توسط دندانپزشک متخصص کودکان، معاینه شوند. ویزیت منظم کودک توسط دندانپزشک به سلامت دندان‌های او و جلوگیری از بروز پوسیدگی کمک می‌کند.

بعضی از کودکان باید بیش از دو بار در سال توسط دندانپزشک ویزیت شوند. زیرا خطر پوسیدگی دندان‌ها، رشد غیرمعمول دندان‌ها و بهداشت ضعیف دهان و دندان در این کودکان بیشتر است.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

مشکلات شایع دهان و دندان در کودکان


پوسیدگی شیشه شیر

76

پوسیدگی شیشه شیر عارضه‌ای است که در اثر مواجهه مکرر دندان‌های کودک به مدت طولانی با مایعات حاوی قند اتفاق می‌افتد. این مایعات می‌تواند شامل شیر خشک، مکمل‌های غذایی و آبمیوه باشد. وقتی که کودک در حال خوردن این مواد به خواب می‌رود، مایعات شیرین و قنددار به مدت طولانی در اطراف دندان‌های او باقی می‌ماند و باعث بروز پوسیدگی دندان می‌شود.

اولین علائم این نوع پوسیدگی معمولاً در دندان‌های جلویی در هر دو ردیف بالا و پایین مشاهده می‌شود. به همین علت است که توصیه می‌شود اجازه ندهید کودک در حالی که شیشه شیر به دهان دارد، به خواب برود. به جای آن سعی کنید در زمان خواب کودک، شیشه شیر او را از آب پُر کنید یا یک پستانک مناسب که توسط متخصصین ما تأیید شده است، به او بدهید.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

فلوراید و دندان‌های شیری

78

فلوراید حتی قبل از شروع در آمدن دندان‌های شیری هم می‌تواند برای کودک شما مفید باشد. زیرا به تقویت و استحکام مینای دندان در زمان شکل‌گیری آن کمک می‌کند. امروزه در اغلب منابع آب شهری مقدار مناسبی از این ماده برای تأمین فلوراید مورد نیاز برای رشد دندان‌ها، افزوده می‌شود.

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

فلوروزیس (مسمومیت با فلوراید)

79

مصرف فلوراید به مقدار بیشتر از حد نیاز در زمان شکل‌گیری دندان‌های شیری می‌تواند باعث فلوروزیس یا مسمومیت به فلوراید در کودک شود. این عارضه منجر به ایجاد لکه‌های سفید یا قهوه‌ای بر روی مینا یا سطوح دندان‌ها می‌شود. اثرات ناشی از فلوروزیس می‌تواند از تغییرات جزئی در رنگ دندان کودک تا ناهنجاری‌های شدید در شکل سطح دندان‌ها متغیر باشد.

عارضه فلوروزیس بعد از آنکه دندان‌ها به طور کامل در دهان رشد کردند، دیگر اتفاق نمی‌افتد.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان. ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها .

مکیدن شست

80

شاید خیلی سخت بتوان کودکی را پیدا کرد که علاقه‌ای به مکیدن انگشتان خود یا اجسام دیگری مثل پستانک نداشته باشد. به طور کلی این عادت در کودکان، موضوع نگران کننده‌ای نیست، مگر آنکه کودک تا سنین بالاتر همچنان به این کار ادامه بدهد.

هنگامی که دندان‌های دائمی کودک شروع به در آمدن می‌کند، مکیدن انگشت یا هر شیء دیگری می‌تواند به دندان‌های جلو فشار وارد کرده و آنها را از ردیف طبیعی خود خارج کند.

در نتیجه ممکن است کودک دچار پیش‌آمدگی دندان‌های بالایی یا اصطلاحاً اووربایت شود. اصولاً مکیدن شست، علاوه بر مشکلاتی که از نظر زیبایی دندان‌ها ایجاد می‌کند می‌تواند باعث مشکلات گفتاری یا ناتوانی کودک در غذا خوردن به شکل طبیعی شود.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

81

به خاطر داشته باشید که مکیدن شست تا زمانی که دندان‌های دائمی کودک شروع به رشد نکرده‌اند، نمی‌تواند مشکل نگران کننده‌ای باشد. اما از وقتی که اولین دندان‌های دائمی کودک نمایان می‌شود، والدین و اعضای خانواده باید با ارائه مشوق‌های مثبت او را ترغیب کنند که عادت به مکیدن شست یا انگشتان خود را ترک کند.

زیرا معمولاً تنبیه و سرزنش کودک می‌تواند اثر عکس داشته باشد و نه تنها او را از این کار باز نمی‌دارد بلکه باعث می‌شود که کودک شست خود را بیشتر و شدیدتر از قبل بمکد.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

آیا کودک باید از پستانک استفاده کند؟

82

مسلماً استفاده از پستانک در مقایسه با مکیدن انگشت برای کودک خیلی بهتر است، زیرا می‌توان با سهولت بیشتر و در سن پایین‌تری این عادت را از سر کودک انداخت و علاوه بر آن آسیب بسیار کمتری هم به دندان‌های کودک وارد می‌شود. به هر حال استفاده از پستانک و یا عادت به مکیدن شست و انگشتان دست باید قبل از سن ۴ سالگی متوقف شود.

زیرا هر گونه ناهنجاری یا بدشکلی که تا قبل از سن ۴ سالگی در فک یا دندان‌های کودک ایجاد شود، بعداً به مرور زمان خودبخود اصلاح خواهد شد. اما اگر این عادت‌ها بعد از سن ۴ سالگی همچنان ادامه پیدا کند، ممکن است عوارض و ناهنجاری‌های دائمی را به دنبال داشته باشد که اصلاح آنها به راحتی امکانپذیر نخواهد بود.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

بیرون آوردن زبان

83

بیرون آوردن زبان به حالتی گفته می‌شود که کودک برای بستن دهان خود به هنگام بلعیدن غذا، روی زبان خود را به طرف لب‌ها فشار می‌دهد. این عادت نیز همانند مکیدن شست می‌تواند فشار زیادی را به دندان‌های جلویی کودک وارد کند و باعث بی‌نظمی و نامرتبی دندان‌ها و نیز ایجاد مشکلات گفتاری، مشکل در غذا خوردن و جلو آمدن دندان‌های شود.

ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

متخصصین می‌توانند با تنظیم یک برنامه درمانی مناسب به کودک شما کمک کنند که قدرت عضلات جونده خود را افزایش داده و نحوه بلعیدن غذا را به شکل مناسبی اصلاح کند.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

مکیدن لب‌ها

84

مکیدن لب‌ها به نگه داشتن مکرر لب پایینی در زیر دندان‌های جلویی بالا گفته می‌شود. این عادت می‌تواند منجر به همان مشکلاتی که در نتیجه مکیدن شست و بیرون آوردن زبان ایجاد می‌شود، یعنی جلو آمدن دندان‌های بالا، مشکلات گفتاری و مشکل در غذا خوردن کودک شود. بهترین کار برای ترک عادت به مکیدن لب‌ها، همانند مکیدن شست آن است که کودک با ارائه مشوق‌های مثبت از این کار باز داشته شود.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتها.

افتادن زودهنگام دندان

85

دندان‌های شیری کودک ممکن است به خاطر پوسیدگی، آسیب‌دیدگی یا عدم وجود فضای کافی در فک، قبل از آنکه دندان‌های دائمی او آماده در آمدن باشد، بیفتد. در این صورت اگر درمان مناسبی برای کودک در نظر گرفته نشود، سایر دندان‌های او به طرف جای خالی ایجاد شده فشار می‌آورند و این باعث شلوغی و نامرتبی دندان‌های دائمی او در آینده خواهد شد.ترتیب درآمدن و رویش و مشکلات و مراقبتهای دندان شیری نوزادان

برای جلوگیری از پوسیدگی زودهنگام دندان‌های شیری کودک خود سعی کنید یک برنامه مناسب مراقبت و بهداشت دهان و دندان را از همان زمان تولد او برایش در نظر بگیرد. همچنین از آنجا که تغذیه کودک عامل بسیار مهمی در سلامت دندان‌های او می‌باشد، حتماً از غذاهای سالم و بدون قند برای او استفاده کنید.

دکتر ماندانا حجازی
متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان – دارای بورد تخصصی، عضوو هیئت علمی دانشگاه

(ارتودنسی اطفال – فیشور سیلانت – فلوراید تراپی – فضانگهدارها – روکــش دندان شیری – عصب کشی دندان شیری – دنـدانپزشکی تحت بیهـوشی)

 

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات