فهرست مطالب
جرمگیری دندان
جرمگیری دندان از جمله روش هایی است که باعث حفظ زیبایی و سلامت دندان می شود، جرمگیری در دوران رشد کودک از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که با جمع شدن جرم و پلاک بر روی دندان ، کودک دچار التهاب لثه و پوسیدگی دندان می شود.
علت جرم دندان كودكان
در واقع باید گفت جرم رسوبی ، سخت و شکننده است که بر روی دندان ها و لثه جمع شده و به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندان و بد بو شدن دهان و غیره می شود. جرم بر اثر واکنش مواد موجود در بزاق دهان با پلاک های باقی مانده از تغذیه مواد غذایی بر روی دندان به وجود می آید.
بهتر است بدانید که به وجود امدن جرم دندان در هر سنی امکان پذیر می باشد اما بروز آن در بین کودکان بیشتر است. بسيارى از والدين پلاك دندان كودكان را با جرم اشتباه مى گيرند. اما بايد گفت پلاك دندان كودكان در واقع خمير شيرى رنگ نرمى است كه بعد از غذا خوردن ايجاد مى شود.
اين پلاك دندان كودكان با مسواك زدن و رعايت بهداشت روزانه بر طرف خواهد شد. اما در صورتى كه بهداشت دهان و دندان روزانه انجام نشود، پلاك دندان كودكان به جرم تبديل شده و در اينصورت نياز است تا با مراجعه به متخصص دندانپزشكى كودكان ، جرمگيرى انجام شود.
علت جرم دندان در كودكان
گاهى يكى از دلايل ايجاد جرم، وجود درد دندان در كودك است. گاهى كودكان به دليل وجود پوسيدگى در يك دندان و دندان درد در آن ناحيه، مواد غذايي را با سمت مخالف مى جوند.
عدم استفاده طولانى مدت از دندانهاى يك سمت، سبب ايجاد جرم در آن ناحيه مى شود. در صورت باقى ماندن جرم وعدم درمان دندان، التهاب لثه در كودك اتفاق مى افتد . در نتيجه لثه هاى كودك هنگام مسواك زدن دچار خونريزي شده و بنابراين كودك مسواك زدن را متوقف مى كند.
اما بايد دانست مسواك نزدن و عدم رعايت بهداشت اوضاع را بدتر كرده و درد در آن ناحيه هر روز بدتر خواهد شد. بنابراين توصيه مى شود در مرحله اول متخصص دندانپزشكى اطفال ، جرمگيرى را انجام دهد و سپس اقدام به درمان دندان پوسيده نمايد تا با استفاده مجدد از دندانها از ايجاد جرم دوباره در دندانها جلوگيري شود.
جرمگیری دندان کودکان
با جرمگيري دندان توسط متخصص دندانپزشکی کودکان وضعیت سلامت و بهداشت دهان و دندان کودک بهتر تشخیص داده می شود و دندانپزشک متوجه می شود که آیا کودک در خانه مسواک و نخ دندان استفاده می کند یا خیر؟
همانطور كه در بالا توضيح داده شد، در صورتى كه كودك براى مدت طولانى از مسواك و نخ دندان استفاده نكرده باشد، با توجه به جرم تشكيل شده ، متخصص دندانپزشكى كودكان متوجه بهداشت نامناسب كودك شده و روش هاى مسواك زدن و نخ دندان كشيدن را به والدين آموزش مى دهد تا والدين با دقت بيشترى به نحوه مسواك زدن و نخ كشيدن كودكان نظارت داشته باشند.
مراحل جرمگیری دندان :
جرمگیری باید با رویش اولین دندان های شیری در کودک آغاز شود و مراحل انجام آن به شرح ذیل می باشد:
- دندانپزشک اطفال با بررسی و معاینه دندان وجود جرم و پوسیدگی دندان را تشخیص می دهد.
- دندانپزشک متخصص کودکان بین دندان های کودک را نخ دندان کشیده و سپس اقدام به برداشتن جرم دندان با وسایل و تجهیزات مخصوص می کند.
- پس از برداشتن جرم موجود بر روی دندان ، دندانپزشک اطفال با استفاده از نوعی خمیر دندان و مسواک برقی اقدام به پولیش دندان می کند.
- یک دندانپزشک خوب برای اطمینان از سلامت دهان و دندان کودک عکس برداری از دندان را تجویز می نماید.
- در آخرین مرحله نیز برای اینکه از دندان ها محافظت شود فلورایدتراپی انجام می گیرد.
انواع روش های جرمگیری دندان
برای انجام جرمگیری دندان روش های متنوعی وجود دارد که متخصص دندانپزشکی اطفال با بررسی وضعیت لثه یکی از آن ها را انتخاب می کند، انواع روش های جرمگیری دندان به شرح ذیل می باشد:
-
پروفیلاکسی
این نوع جرمگیری برای کودکانی با بافت لثه سالم انجام می شود، در روش پروفیلاکسی تمامی لکه ها ، پلاک ها و جرم موجود بر روی سطح دندان به طور کامل برداشته می شود.
هدف از انجام پروفیلاکسی دندان حفظ و سلامت دندان ها می باشد که کمتر از ۴۵ دقیقه زمان می برد.
-
دبریدمان کامل دهان
دبریدمان کامل دهان یا تراشیدن جرم و پلاک دندان زمانی توصیه می شود که مدت زمان زیادی از آخرین جرمگیری گذشته باشد، هدف این روش درمانی که به جرمگیری دو مرحله ای نیز معروف است برداشتن پلاک و جرم جمع شده بر روی دندان می باشد تا دندانپزشک کودکان بتواند به بهترین نحو دندان های کودک را معاینه کند.
در مرحل اول این روش جرم و پلاک دندان برداشته شده و دندان ها پولیش می شود و در مرحله دوم دندانپزشک اطفال مجدد دندان ها را معاینه می نماید که تا متوجه شود آیا دندان نیاز به جرمگیری عمیق و روت پلنینگ نیاز دارد یا خیر؟
مدت زمان انجام دبریدمان کامل دهان حدود یک ساعت می باشد.
-
جرمگیری سطحی و پولیش
این روش یکی از رایج ترین نوع جرم گیری دندان می باشد که برای از بین بردن لکه ها و پلاک ها موجود در بالای خط لثه ضروری می باشد.
این روش جرم گیری دندان با استفاده از دستگاه اولتراسوند یا پروفی جت انجام می گیرد.
-
جرمگیری معمول شش ماهه
این روش جرمگیری معمول بوده و در صورت وجود جرم چهارماه نیز انجام می شود، در این روش از اسکیلر اولتراسوند و دستگاه دستی تمام سطوح دندان و زیر خط لثه جرمگیری می شود.
-
جرمگیری عمیق
این نوع جرم گیری دندان به افرادی توصیه می شود که دارای بیماری های پیشرفته لثه هستند و در صورتی که پلاکت ها لثه و تحلیل رفتن استخوان در عکس های رادیوگرافی مشاهده شود توصیه می گردد.
این نوع جرمگیری تحت بی حسی موضعی و طی ۴ جلسه انجام می شود.
مراقبتهای بعد از جرمگیری دندان به شرح ذیل می باشد:
- کودک پس از جرمگیری دندان بهتر است پس از هر وعده مسواک زده و نخ دندان استفاده کند یا حداقل در روز دوبار مسواک بزند.
- در صورتی که کودک مبتلا به بیماری های لثه است بهتر است هر ۳ ماه یکبار برای معاینه به متخصص دندانپزشكى اطفال مراجعه کند در غیر این صورت ویزیت ۶ ماهه فراموش نشود.
- به کودک خود ، خوراکی های پاک کننده دندان مانند سیب ، هویج و گلابی بدهید.
- طبق دستور دندانپزشک متخصص اطفال از دهانشویه حاوی فلوراید جهت شستشوی دهان کودک خود استفاده کنید.
هزینه جرمگیری دندان چقدر می باشد؟
هزینه جرمگیری دندان با توجه به دستمزد متخصص دندانپزشکى کودکان ، روش جرمگیری و غیره تعیین می شود.
عوارض جرم گيرى
بسيارى از والدين تصور مى كنند جرمگيرى با تراشيدن دندان همراه است و سبب حساس شدن دندانها و يا نازك شدن ميناى دندانها و يا حتى زودتر جرم گرفتن دندان مى شود.
متخصص دندانپزشكى كودكان به والدين توضيح مواهد داد كه وسايل انجام جرمگيرى با داشتن خاصيت هاى ويژه اي مانند اولتراسونيك بودن و حركات ضربه اي به جرم ها ، آنها را از بين مى برد. بنابراين نوك اين دستگاه هاى جرمگيرى به عيچ عنوان تبز نبوده و سبب آسيب به ميناى دندان نمى شوند.
اما حساسيت بعد از جرمگيرى نيز گاهاً به اين دليل است كه بعد از برداشت جرم، نواحى از دندان كه قبلا با لثه پوشيده بودند، با جرم جايگزين شده بودند و الان با انجام جرمگيرى ابن نواحى بدون پوشش مانده و سبب حساسيت دندان مو سوند.
اما بعد از گذشت مدتى و رعايت بهداشت روزانه مجددا لقه ساخته شده اين ناحيه را مى پوشاند و حساسيت كمتر خواهد شد.
كلينيك تخصصى دندانپزشكى كودكان دكتر حجازى
دكتر ماندانا حجازى، متخصص دندانپزشكى كودكان بعد از معاينات دوره اى كودكان ، در صورتى كه كودكان نياز داشته باشند، با داشتن تجهيزات مورد نياز جهت انجام جرمگيري، پروفيلاكسي و بروساژ نمودن دندانهاى كودكان اقدام به درمان كودكان مى نمايد.
دکتر ماندانا حجازی
متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان – دارای بورد تخصصی، عضوو هیئت علمی دانشگاه
( ارتودنسی اطفال – فیشور سیلانت – فلوراید تراپی – فضانگهدارها – روکش دندان شیری – عصب کشی دندان شیری – دنـدانپزشکی تحت بیهـوشی)