روکش دندان شیری کودکان با روکش کردن دندان بزرگسالان بسیار متفاوت است ، توصیه می شود برای روکش کردن دندان های کودکان به دکتر ماندانا حجازی ، بهترین متخصص دندانپزشکی اطفال کرج ، مراجعه کنید. روكش دندان های شیری کودکان که در اصطلاح s.s.crown نامیده می شوند از قبل شکل داده شده اند. این روکش ها برای دندان هایی که دچار تخریب بسیار شده اند استفاده می شوند. اگر ترمیم دندان های کودک زیاد باشد برای پیشگیری از شکستگی ترمیم دندان و پوسیدگی دوباره ، بهتر است بر روی دندان ها از روکش مخصوص فلزی استفاده شود. این روکش های فلزی در انواع و سایز های متفاوت هستند که بر روی دندان چسبانده می شوند.
در مواردی چون : دندان عصب کشی نشده باشد اما به پرکردگی به میزان زیادی نیاز داشته باشد و مقدار زیادی از تاج دندان ازبین رفته باشد، به پرکردگی نیازی نیست و می توان با s.s.crown ، دندان را ترمیم کرد.
- جنس این روکش ها از فولاد ضد زنگ است.
- بر روی دندان های شیری نیازی نیست که زیبایی انجام گیرد زیرا هدف دندان های شیری حفاظت از تاج دندان تا زمان افتادن می باشد به همین دلیل تفاوت رنگ s.s.crown با دندان ها اهمیتی ندارد.
- در برخی موارد این روکش ها توسط کودکان بلعیده می شوند که جای نگرانی نیست. این s.s.crown بعد از گذشت چند روز به صورت طبیعی دفع می شوند.
فهرست مطالب
مزایای روکش دندان در کودکان
- زیبایی ظاهری ، می توانید با استفاده از این روش رنگ و شکل دندان هایتان را بهبود بخشید.
- محافظت ، s.s.crown بهترین محافظ برای دندان هایی است که شدت شکستگی در آن ها زیاد است.
- دوام ، تحقیقات نشان داده است که s.s.crown نسبت به دیگر روش های ترمیمی دندان مانند پرکننده ها و ایمپلنت و … دوام بیشتری دارند.
انواع روكش های دندان
- سرامیکی
- سرامیک باند شده به فلز
- آلیاژ های طلا
- آلیاژ های دارای پایه فلزی
مراحل آماده سازی دندان برای انجام روکش دندان کودکان
- روکش دندان کودکان در کرج ، معمولا به دو جلسه ویزیت نیاز دارد.
- در ابتدا از دندان و استخوان های اطراف آن عکس رادیولوژی گرفته می شود.
- اگر دندانی دچار پوسیدگی شده باشد ابتدا باید عصب کشی شود.
- با ساییدن روی دندان و کناره های آن فضا برای قرار گیری روكش به وجود می آید.
- مقدار حجمی که از دندان برداشته می شود به s.s.crown و نوع آن بستگی دارد.
- اگر حجم زیادی از دندان به دلیل پوسیدگی یا آسیب دیدگی ازبین رفته باشد ، از یک ماده ی پرکننده جهت افزودن حجم به دندان استفاده می شود ، البته تا حدی افزوده می شود که روکش بتواند آن را نگه دارد.
- از دندان های کناری قالب تهیه می شود ، این امر جهت اطمینان انجام می شود تا روکشی که بر روی دندان ها نصب می شود در بایت دندان ها تاثیری نداشته باشد.
- قالب ها به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده و سپس ساخته می شود.
- قالب ها ۳ _ ۲ هفته بعد به مطب فرستاده می شوند.
بهبودی و مراقبت های بعد از درمان با روکش
- پس از کاشت دائمی ، بهترین دندانپزشک اطقال کرج ، اطلاعاتی درباره نگهداری از دندان ترمیم شده در اختیار بیمار قرار می دهد.
- توصیه می شود بعد از کاشت ، روزی ۲ بار مسواک بزنید و یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
- از جویدن غذا های سفت و یخ و غیره پرهیز کنید.
- هزینه روکش دندان در کرج چقدر است.
- احتمال احساس درد پس از رانجام این پروسه در بین کودکان ، امری طبیعی می باشد ؛ والدین باید توجه کنند که بدون اجازه از پزشک ، جهت رفع درد دندان کودکان به آن ها مسکن ندهند و در این باره با دندانپزشک کودکان خوب در کرج ، مشورت کنند.
- والدین باید توجه داشته باشند که کودکان ، را از خوردن مواد غذایی در زمانی که بی حسی دندان ها از بین نرفته است ، منع کنند ؛ زیرا خوردن غذا در زمانی که بی حسی به طور کامل از بین نرفته است ، ممکن است باعث گاز گرفتن اتفاقی لب یا گونه شود.
- در برخی از مواقع کودکان ، اقدام به جویدن یا گاز گرفتن ناحیه بی حس شده می کنند و از آن جهت که دردی را احساس نمی کنند ، امکان دارد آنقدر ادامه دهند تا باعث بروز مشکل جدی در آنان شود ، بنابراین والدین باید در آن زمان توجه کامل به فرزند خود داشته باشند.
- زمانی که دهان کودکان بی حس می باشد ، والدین باید توجه کنند که کودکان غذاهای بسیار سرد یا بسیار داغ میل نکنند ؛ زیرا در آن صورت احتمال بروز مشکلاتی از قبیل سوختگی در آن ها پدید می آید.
- کودکانی که s.s.crown انجام داده اند ، جهت آسیب ندیدن دندان ها باید تا مدتی از خوردن خوراکی هایی هم چون آدامس ، شکلات ، شیرینی و غیره که حالت چسبندگی دارند ، خودداری کنند.
هزینه این درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل : تعداد روكش های مورد نیاز و ماده مورد استفاده جهت ساخت s.s.crown و غیره بستگی دارد.
برخی دیگر از مراقبت های بعد از روکش دندان
- باید بدانید که بعد از قرار دادن روکش ، آن ها نیاز به زمانی برای اتصال قوی تر و محکم تری به دندان ها دارند ، به همین منظور بهتر است تا چند ساعت از خوردن مواد غذایی با دندان روکش شده اجتناب کنید.
- شل شدن و کنده شدن روکش ها تنها به دلیل عدم مهارت دندان پزشک نیست ، بلکه اغلب به دلیل عدم رعایت نکات مراقبتی و خوردن و جویدن مواد غذایی سفت ایجاد می شود که باید تا ۲۴ ساعت به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشید .
- در نظر داشته باشید که در صورت جویدن غذای سفت ممکن است به روکش ها آسیب وارد شود . در صورت بروز هر یک از علائم سریعا به دندان پزشک مراجعه کنید .
- برای استفاده از نخ با ملایمت آن ها را میان دندان ها قرار دهید ؛ زیرا در برخی موارد مشاهده شده است که به وسیله این ابزار ، فرد با کنده شدن روکش هایش مواجه شده است .
- زمانی که پزشک برای بیمار از پانسمان موقت استفاده می کند رعایت نکات گفته شده دو چندان خواهد بود ؛ زیرا آن ها از استحکام کافی برخوردار نیستند. در نتیجه از خوردن مواد غذایی چسبناک ، جویدن سرمداد یا آدامس به شدت خودداری کنید .
سوالات متدوال در رابطه با روکش دندان
آیا روکش دندان های شیری ، باعث ایجاد بوی بد در دهان کودکان می شود ؟
خیر ، s.s.crown تاثیری بر روی بوی دهان کودکان ندارد.
آیا روكش کردن دندان های شیری ، باعث گیر کردن مواد غذایی در بین دندان ها می شود ؟
خیر ، s.s.crown به نحوی کار گذاشته می شوند که باعث بروز چنین مشکلاتی در بیماران نشوند.
آیا احتمال کنده شدن روکش دندان های شیری وجود دارد ؟
در صورتی که روکش ، به هر دلیلی کنده شوند امکان چسباندن دوباره آن ها وجود دارد.
سوالات متدوال
آیا s.s.crown ، باید در زمان افتادن دندان های شیری برداشته شوند ؟
خیر ، در زمان افتادن دندان های شیری ، s.s.crown نیز همزمان با آن ها می افتند و نیازی به مداخله دندانپزشک کودکان ، وجود ندارد.
آیا برای انجام s.s.crown ، نیاز به انجام قالب گیری می باشد ؟
خیر ، از روکش های آماده برای دندان های شیری استفاده می شود.
آیا قرار دادن روکش روی دندان های شیری ، باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان ها می شود ؟
استفاده از s.s.crown ، باعث محافظت دندان ها در برابر پوسیدگی نمی شود.
چرا دندان شیری کودکان به روکش نیاز پیدا می کند ؟
دلایل زیادی وجود دارد که موجب می شود دندان شیری کودکان به روكش نیاز پیدا کند. به صورت کلی در مواردی که دندان آسیب جدی و گسترده ای دیده باشد مثل شکستگی ، ترک خوردگی و یا پوسیدگی گسترده در چنین شرایطی از روکش دندان استفاده می شود.
چرا باید دندان شیری کودکان ترمیم و یا روکش شود در حالی قرار است بیفتد ؟
تا زمانی که نوبت به افتادن دندان های شیری نرسیده باشد ، حفظ و نگهداری آن ها به چند دلیل اهمیت پیدا می کند :
- به صورت کلی مینای دندان های شیری از دندان های دائمی نازک تر می باشد به همین دلیل پوسیدگی به راحتی بین دندان ها گسترش پیدا می کند. به همین علت روکش کردن دندان علاوه بر نجات دادن دندان آسیب دیده برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و عفونت به نواحی دیگر نیز کاربرد دارد.
- می توان برای برگرداندن عملکرد ، شکل و اندازه دندان های آسیب دیده از روکش استفاده نمود. حفظ فاصله در قوس دندانی و همچنین نگه داشتن جا برای دندان دائمی زیر از مهم ترین عملکردهای دندان شیری می باشد. با روکش دندان شیری این عملکرد حفظ شده و از زودتر افتادن آن و ایجاد مشکلات بعد از افتادن دندان پیشگیری می شود.
- رشد عضلات و استخوان فک کودک در صورتی که دندان شیری ترمیم و حفظ شود ، روند طبیعی خود را طی می کند.
- با پوشش دندان با استفاده از روکش ، از عمیق شدن پوسیدگی و فروپاشی دندان ها جلوگیری می شود ؛ بنابراین عفونت لثه ، دندان درد و مشکلات دیگر کاهش پیدا می کند.
تا چه زمانی لازم است روکش روی دندان شیری باقی بماند ؟
تا زمانی که دندان دائمی شروع به رشد و بیرون زدن کند ، روکش در جای خود ثابت و استوار است. بعد از آن همراه با رشد دندان دائمی ، روکش دندان نیز در می آید.
چه مشکلاتی ممکن است به دلیل روکش دندان شیری به وجود بیاید ؟
لب پر شدن روکش : در روکش های تمام کامپوزیتی و یا تمام سرامیکی ممکن است این مشکل ایجاد شود. در مواردی که لب پریدگی کوچک باشد ، با رزین کامپوزیت می توان آن را ترمیم نمود ، در غیر اینصورت نیاز است تا روکش تعویض شود.
حساسیت دندان : ممکن است بعد از استفاده از روکش ، دندان ها به سرما و یا گرما حساس شوند. با استفاده از خمیردندان های مخصوص دندان های حساس می توان این مشکل را برطرف نمود.
شل شدن روکش : زمانی که روکش شل و یا لق شود ، امکان نفوذ باکتری ها به زیر آن و ایجاد پوسیدگی فراهم می شود به همین دلیل در صورت لق شدن روکش لازم است به سرعت به پزشک مراجعه نمایید.
در آمدن روكش : در مواردی که پوسیدگی دندان اتفاق افتاده باشد و یا زمانی که چسب دندان از بین برود ، این اتفاق رخ خواهد داد. می توانید روکش دندان را تمیز کرده و با خود نزد پزشک ببرید. در شرایطی که زمان زیادی تا بیرون زدن دندان دائمی باقی نمانده باشد ، دیگر نیازی به روکش کردن دندان نیست.