سیم کشی دندان کودکان در زمان بروز ناهنجاری های فکی و دندانی در کودک از اهمیت زیادی برخوردار است. در سن ۷ سالگی در دهان کودکان هم دندان شیری و هم دندان دائمی وجود دارد ، در صورتی که والدین کودکان خود را به طور مرتب برای درمان دندانپزشکی کودکان ببرند ، دندانپزشک کودکان با معاینه دندان های کودک می تواند نامرتبی ، فشردگی و شلوغی دندان ، جلو یا عقب بودن آن ها را تشخیص دهند و بهترین زمان شروع درمان ارتودنسی را برای کودک تعیین کنند.
به این نکته مهم توجه کنید که ارتودنسی دندان ، برای تمامی کودکان ضروری نیست و مراجعه و تشخیص به موقع ناهنجاری های فکی و دندان ، باعث کوتاه تر شدن دوره درمانی می شود.
فهرست مطالب
چگونه می توان تشخیص داد کودک به ارتودنسی نیاز دارد ؟
یک دندانپزشک کودکان خوب ، با توجه به عادت ها و نشانه ها می تواند نیاز به سیم کشی دندان کودکان را تشخیص دهند که عبارتند از :
- اختلال های گفتاری
- به درستی روی هم قرار نگرفتن دندان ها بر روی هم
- تنفس از راه دهان
- دشواری در جویدن و گاز زدن
- زود یا دیر افتادن دندان های شیری
- مکیدن انگشت و پستانک در طولانی مدت
سیم کشی دندان کودکان چه مزایایی دارد ؟
- انجام ارتودنسی در کودکان ، باعث می شود که روند رشد فک کودک کنترل و هدایت شود.
- باعث جلوگیری از وارد شدن فشار به دندان های جلویی در دهان کودک می شود.
- اعتماد به نفس کودک را افزایش می دهد.
- احتمال نیاز به جراحی فک در بزرگسالی را کاهش می دهد.
مدت زمان سیم کشی دندان کودکان چقدر می باشد ؟
یکی از متداول ترین سوال هایی که والدین از دندانپزشک کودکان ، می پرسند ؛ درباره مدت زمان سیم کشی دندان در کودکان است ، باشد ؛ بگوییم که مدت زمان ارتودنسی در افراد مختلف متفاوت می باشد ؛ اما به طور معمول ارتودنسی دندان در کودکان ، از ۱۲ ماه تا ۲۴ ماه می باشد ؛ اما در صورتی که نامرتبی دندان در کودکان زیاد باشد ، ممکن است این مدت بیشتر شود.
انواع بریس های ارتودنسی
پرکاربردترین بریس ها برای کودکان عبارتند از :
- ارتودنسی سرامیکی
- ارتودنسی نامرئی
- ارتودنسی لینگوال یا پشت دندان
- ارتودنسی فلزی
- پلاک نگه دارنده یا ریتینر
انواع سیم کشی دندان کودکان
در کنار سیم کشی های دندان ، که از اولیه ترین و بهترین درمان های ارتودنسی در کودکان محسوب می شوند ، امروزه تجهیزات مختلفی برای این درمان وجود دارد. سیم کشی دندان کودکان ، برای صاف و ردیف کردن دندان های کودکان و اعمال فشار بر روی فک ها و دندان ها ، به منظور هدایت آن ها برای قرار گرفتن در موقعیت صحیح می باشد.
رایج ترین دستگاه های ارتودنسی مورد استفاده برای کودکان عبارتند از :
ارتودنسی سنتی فلزی
این دستگاه ارتودنسی ثابت ، متشکل از سیم های قوسی شکل و براکت های فلزی از جنس فولاد ضد زنگ می باشد ، که توسط کش های لاستیکی در رنگ های مختلف به یکدیگر اتصال می یابند. براکت های فلزی توسط چسب مخصوص به دندان ها چسبانده شده و سپس سیم های ارتودنسی ، از بین آن ها عبور کرده و برای اعمال فشار به فک و دندان ها ، بین دندان ها کشیده می شوند. ارتودنسی ثابت فلزی قادر است پیچیده ترین مشکلات فکی و دندانی را برطرف نماید و طول درمان ارتودنسی با این روش ، نسبت به روش های ارتودنسی متحرک کوتاه تر می باشد. همچنین نسبت به سایر روش های ارتودنسی ، هزینه مناسب تری دارد. مهم ترین عیب ارتودنسی فلزی اینست که دستگاه ارتودنسی ، قابل مشاهده می باشد و ممکن است برای کودکان جذاب نباشد.
ارتودنسی سرامیکی
تنها تفاوت ارتودنسی سرامیکی با ارتودنسی سنتی ، در جنس بریس ها می باشد. بریس های ارتودنسی سرامیکی برای آن که کمتر دیده شوند ، همرنگ دندان و شفاف ساخته می شوند. استفاده از سیم های هم رنگ با دندان ، به کمتر دیده شدن تجهیرات ارتودنسی در دهان کودک کمک می کند. هزینه ارتودنسی سرامیکی بیشتر از ارتودنسی فلزی بوده و بریس های سرامیکی ، برای جلوگیری از لک شدن و شکستن نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال متشکل از براکت ها و سیم های ارتودنسی فلزی می باشد ، که برای دیده نشدن در دهان کودک در پشت دندان های او نصب می شوند. این تجهیزات در ابتدا می توانند درد زیادی را در کودک ایجاد کنند و به سبب موقعیت قرار گرفتن آن ها ، تمیز کردن دندان ها نیز دشوارتر خواهد بود. همچنین طول مدت جلسات تنظیم ارتودنسی نیز بیشتر از ارتودنسی فلزی می باشد. مهمترین مزیت ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی ، عدم دیده شدن تجهیزات ارتودنسی در دهان می باشد.
ارتودنسی نامرئی
اینویزیلاین ها ، معروفترین پلاک های ارتودنسی نامرئی می باشند ، که پلاک های متحرک از جنس پلاستیک شفاف بوده و ظاهری مشابه محافظ های دهانی دارند. این پلاک ها در ابتدای درمان پس از قالب گیری از دندان های بیمار ، در لابراتوارها ساخته می شوند و لازم است هر دو هفته یکبار ، با پلاک شماره بعدی تعویض شوند. از ارتودنسی نامرئی نمی توان در درمان مشکلات شدید و پیچیده ارتودنسی استفاده کرد. مهم ترین مزیت این دستگاه ها متحرک بودن آن می باشد. می توانید در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن ، آن را از دهان خارج کرده و مجددا در جای خود قرار دهید. اینویزیلاین ها از گران ترین انواع درمان های ارتودنسی هستند.
مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان
رعایت مواردی که در ذیل ذکر شده ، بسیار حائز اهمیت بوده و به هیچ عنوان نباید نسبت به آن ها ، سهل انگاری گردد.
- والدین باید پس از انجام ارتودنسی دندان کودکان به بهداشت دهان و دندان آن ها بیشتر توجه کنند ؛ چرا که اگر کودک بهداشت دهانی خود را رعایت نکند ، ممکن است دچار پوسیدگی دندان شود.
- والدین باید کودک را به طور مرتب برای معاینه به دندانپزشکی ببرند ، تا وضعیت دندانی آن ها بررسی شود.
- در این مدت توصیه می شود ؛ از مواد غذایی سفت خورده نشود ؛ چرا که ممکن است به دندان و دستگاه ارتودنسی آسیب وارد شود.
- رعایت بهداشت دهان و دندان ( استفاده از مسواک مخصوص ، نخ دندان و دهان شویه ) در دوران ارتودنسی ، از اهمیت به سزایی برخوردار است و عدم توجه به آن ، موجب بروز پوسیدگی در دندان ها و بسیاری از این قبیل مشکلات ، می گردد ؛ به همین علت ، به والدین توصیه می گردد ، به این مورد بسیار توجه نمایند .
- مصرف مواد غذایی سفت ؛ از جمله آجیل ، ذرت بو داده ، هویج ، سیب ، ته دیگ و از این قبیل موارد موجب آسیب دیدگی براکت های ارتودنسی ، می شود ؛ بنابراین ، در صورت تمایل به مصرف این موارد ، آن ها را تکه ، تکه یا آسیاب نمایید ؛ همچنین ، در این دوران باید از مصرف مواد غذایی چسبناک از قبیل شکلات ، آبنبات و غیره نیز خودداری شود .
- در صورت آسیب دیدگی دستگاه ارتودنسی ، سریعا به پزشک معالج خود مراجعه نمایید . ( در صورتی که سیم ارتودنسی ، از جای خود خارج شد ؛ جهت جلوگیری از آسیب دیدگی لب و دهان ، تا زمان مراجعه به پزشک ، بر روی قسمت تیز آن موم قرار دهید . )
- در زمان انجام ورزش هایی که احتمال اصابت ضربه به دهان و دندان در حین آن ها ، وجود دارد ؛ به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی دستگاه ارتودنسی ، از محافظ دهان ، استفاده نمایید .
هزینه سیم کشی دندان چقدر می باشد ؟
اطلاع از هزینه ارتودنسی کودکان ، نیازمند مراجعه به پزشک و قرارگیری تحت معانیه می باشد ؛ چرا که ، هزینه این روش درمانی ، زیبایی با توجه به ناهنجاری های موجود در هر فرد ، متفاوت می باشد .