فضانگهدارها فضا را برای رویش دندان های دائمی حفظ کرده و در صورتی که دندان شیری کشیده شود ، باید با مراجعه به دکتر ماندانا حجازی ، متخصص دندانپزشک اطفال خوب در کرج ، از این فضا نگهدارها استفاده کرد. معمولاً دندانپزشکان توصیه می کنند برای اینکه دندان کودکان به صورت مرتب رشد کند پس از افتادن دندان شیری از آن ها استفاده شود. انواع فضا نگهدارنده دندان به دو صورت ثابت و متحرک وجود دارند که دندانپزشک کودکان با تشخیص خود از آن ها برای جلوگیری از نامرتبی و بی نظمی دندان کودکان استفاده می کند. والدین باید توجه داشته باشند که به صورت مرتب کودک خود را برای معاینه و بررسی روند درمان با این دستگاه به دندانپزشکی کودکان ببرند.
فهرست مطالب
فضا نگهدارهای متحرک
فضانگهدارها متحرک همانند پلاک نگهدارنده متحرک می باشد ، در این روش دندان مصنوعی یا بلوک پلاستیکی در فضای خالی قرار داده می شود تا فضا برای رویش دندان دائمی حفظ گردد. این وسایل زمانی که بيش از یک دندان شیری قبل از رويش دندانهای پیشین فک پائین از دست رفته باشند ، استفاده میشوند. فضانگهدار متحرک برای کودکان بزرگتر که مسئولیت پذیر تر هستند بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
فضا نگهدار ثابت
- این نوع فضانگه دار از فضا نگهدارنده متحرک پر کاربرد تر می باشد.
- یک نوع از فضانگهدارهای ثابت بند و لوپ است که از یک سیم فولادی ساخته شده و با يک حلقه بر روی دندان کنار فضای خالی ثابت می ماند.
- نوع دیگر فضا نگهدار ثابت distal shoe می باشد که در زیر لثه قرار می گیرد ، این نوع فضانگهدار زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که دندان اسیاب شیری قبل از رویش نخستین دندان آسیاب از دست رفته باشد.
- قابل ذکر است فضا نگهدارهای ثابت در دو نوع یک طرفه و دو طرفه وجود دارد.
انواع فضانگهدارها
همانطور که گفتیم فضانگهدار ثابت انواع متفاوتی دارند که در ادامه مقاله درباره آن ها توضیحاتی را مطرح می کنیم
فضانگهدار یک طرفه
- این نوع فضا نگهدار (بند و لوپ) ا هدف باز نگه داشتن فضا برای رشد یک دندان در یک سمت دهان مورد استفاده قرار می گیرد
- این نوع فضا نگه دار از یک سمت به دور دندان حلقه شده و باعث حفظ فضای دندان می شود
فضانگهدار دو طرف
این نوع فضا نگه دار جزء پرکاربردترین نوع فضانگه دار ها محسوب می شوند و با استفاده از نوارهای مخصوص ( باندها ) به دندان های عقب متصل می شود و سیم پیوند دهنده نیز دقیقا زیر دندان های ثنایی پایین قرار می گیرد. بهتر است بدانید به این نوع فضا نگه دار قوس زبانی نیز می گویند. با استفاده از این نوع فضا نگه دار دیگر نیازی به استفاده از دو فضا نگه دار یک طرفه نمی باشد و این دستگاه زمانی که بیش از یک فضای خالی در دهان وجود داشته باشد کاربرد دارد. قابل ذکر است پس از قرار گرفتن این دستگاه در دهان از دست زدن به آن پرهیز کنید چرا که ممکن است باعث شود دندان های ثنایی پایین به سمت جلو حرکت کند و آن ها را قبل از ثابت نگه داشتن مرتب می نماید.
فضا نگهدار distal shoe
- از این نوع فضا نگه دار معمولا برای نخستین دندان های آسیاب دائمی که هنوز رشد نکرده است استفاده می شود.
- این دستگاه نسبت به سایر فضانگهدار ها دارای کمی پیچیدگی می باشد چرا که سر فلزی آن در خط لثه قرار می گیرد تا مانع از بسته شدن فضا شود.
- بهترین دندانپزشک اطفال کرج ، روند پیشرفت رویش دندان آسیاب دائمی را به طور دقیق تحت نظر قرار می دهد تا دندان به درستی رشد کند.
معایب انواع نگهدارنده ها چیست؟
نگهدارنده ارتودنسی شفاف : این دسته از ریتینر ها به راحتی کثیف می شوند که پاکسازی شیار های داخل ان بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. با وجود آن که این ابزار ها بر روی یکدیگر قرار نمی گیرند ، به علت آسیب پذیر بودن و نداشتن دوام بالا باید مرتبا تعویض گردند که سبب افزایش هزینه های بیماران نیز خواهد شد.
ریتینر هالی : با وجود قرار گیری سیم این دسته از نگهدارنده ها در قسمت های جلویی دندان ، با هر بار لبخند زدن و صحبت کردن قابل مشاهده خواهند بود. همچنین این نوع ابزار ها در روز های ابتدایی می توانند تاثیر بسیار زیادی بر گفتار بیماران بگذارند.
ریتینر ثابت: نگهدارنده های ارتودنسی ثابت با استفاده از یک سیم در فضای پشت دندان ها قرار می گیرند ، که محل مناسبی برای تجمع جرم ها و پلاک ها می باشد. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان و پاکسازی مرتب آن ها کمی سخت و زمان بر خواهد بود. علاوه بر آن نیز مصرف مواد غذایی سفت و سخت می تواند حتی در شکسته شدن سیم های این دسته از براکت ها نیز تاثیر گذارد باشد.
✨ توضیحات دکتر حجازی در رابطه با فضا نگهدارها
بهترین زمان استفاده از ریتینر های ارتودنسی
یکی از موارد بسیار مهم در این موارد ، زمان بکارگیری از فضانگهدارهای ارتودنسی می باشد. تا زمانی که ابزارهایی همچون بریس در داخل دهان قرار دارند هیچ خطری موقعیت دندان های افراد را تهدید نخواهد کرد. اما بلافاصله بعد از برداشت براکت های ارتودنسی ، اگر از ریتینر های مناسب استفاده نشود امکان تغییر مجدد دندان ها در مکانی نامناسب وجود خواهد داشت. به همین منظور می توان از ریتینر ها به عنوان یک حمایت کننده جهت حفظ دندان ها استفاده کرد. لازم به ذکر است که زمان بکارگیری از این نوع ابزار ها در تمامی افراد یکسان نمی باشد و با توجه به مواردی همچون سن ، شرایط بیمار و نوع ناهنجاری اولیه و غیره نیز بستگی دارد. البته زمان مورد نیاز از جانب ارتودنتیست و دندانپزشک تشخیص داده خواهد شد.
چگونه نگهدارنده های ارتودنسی خود را پاکسازی کنیم؟
هر زمان که فضانگهدارهای ارتودنسی خود را خارج می کنید ، بلافاصله ان ها را بشویید. پس از میل کردن هر مواد غذایی علاوه بر مسواک زدن دندان ها ریتینر را نیز با مسواک تمیز کنید. برای شست و شو می توانید از صابون یا مایع ظرف شویی ملایم استفاده کنید. می توانید در این مواقع از گوش پاکن برای پاکسازی نواحی غیر قابل دسترس بکار گیرید.
نکته : لازم به ذکر است که استفاده از خمیر دندان ها می تواند سب آسیب رساندن به ریتینر ها شود ، بنابراین از بکار گیری آن ها خودداری نمایید.
آیا با وجود نگهدارنده ها می توان غذا خورد؟
با وجود ریتینر های ثابت افراد می توانند به راحتی غذای خود را میل کنند ، اما در مواقعی که نوع ریتینر آن ها متحرک باشد باید به هنگام خوردن مواد غذایی و مسواک زدن آن را از دهان خود خارج کنند.
جایگذاری دستگاه فضانگهدار
در این مواقع پس از تشخیص دندانپزشک برای نصب فضا نگهدار در دهان ابتدا از دندان های کودک یک قالب تهیه می شود و پس از آن برای تهیه فضانگهدار به لابراتوار ارسال می شود. به این نکته توجه داشته باشید که متخصص دندانپزشکی کودکان با توجه به نوع دندان و جایگاه دندان نوع فضا نگهدار را انتخاب می کند. پس از آماده شدن فضا نگهدار دندانپزشک آن را در دهان کودک قرار داده و نکات مراقبتی از آن را به والدین و کودک توضیح می دهد.
مدت زمان استفاده از فضانگهدارها چقدر می باشد ؟
باید بگوییم که این دستگاه به طور دائمی در دهان باقس نمی ماند و فقط تا زمان جوانه زدن دندان دائمی در دهان موجود است.
دلایل استفاده از فضا نگهدارنده دندان کودکان چیست ؟
- برخورد ضربه به دندان و افتادن دندان بر اثر آن ضربه
- کشیدن دندان به دلیل پوسیدگی زیاد
- ابتلا به بیماری های خونی و متابولیسمی که منجر به افتادن زود هنگام دندان کودک می شود.
مراقبت های فضانگهدار
پس از قرار دادن این دستگاه در دهان کودک ممکن است مدتی طول بکشد تا کودک به آن عادت کند در این مدت دندانپزشک کودکان باید مراقب وضعیت دندانی کودک باشد و حفظ بهداشت دهان و دندان کودک را به والدین توصیه کند. در این مدت باید رشد فک و دندان ها مورد بررسی قرار بگیرد و در فواصل زمانی مشخص باید فضا نگهدارها تنظیم گردد و در صورتی که آسیب دیده است به آن رسیدگی شود.
قیمت فضانگهدارهای دندان در کرج چقدر می باشد ؟
قیمت فضا نگهدار دندان با توجه به هزینه معاینه و قیمت فضانگهدار ، جلسات معاینه و غیره تعیین می شود.